Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De inclusieve organisatie

‘De inclusieve organisatie’ van Madhu Mathoera helpt om te reflecteren op de eigen diversiteit en de persoonlijke én organisatorische bijdrage aan gelijkwaardigheid en inclusie. In haar preview vertelt ze over haar boek.

Madhu Mathoera | 21 juni 2022 | 2-3 minuten leestijd

Hoe komt het dat organisaties nog onvoldoende divers en inclusief zijn? Wie heeft hier last van en wiens verantwoordelijkheid is dit? Al jaren wordt er binnen organisaties gesproken over diversiteit en inclusie, zonder dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Doordat verschillen niet altijd op waarde worden geschat, ontstaat er ongelijkwaardigheid in de organisatie. Ongelijkwaardigheid heeft grote invloed op ons dagelijks leven, onze omgang met elkaar, hoe we naar de wereld kijken én op de beslissingen die we nemen.

Inclusie is een keuze

Diversiteit is een gegeven, inclusie is een keuze. Werken aan een inclusieve organisatie vraagt om een vernieuwde mindset, met hierbij passend gedrag en vaardigheden. Dit vraagt om ander leiderschap, een andere manier van werven en selecteren en een andere manier van samenwerking in de organisatie. Een kleine aanpassing is onvoldoende om deze verandering te realiseren: half werk levert geen volledig resultaat op.

Uitkomsten

Door hetzelfde te doen als wat de organisatie altijd al deed met slechts een kleine aanpassing, veranderen de uitkomsten onvoldoende of niet. Een inclusieve organisatie vraagt om continu en structureel verbeteren, zodat de organisatie inclusief is én blijft. Maar ook zodat de organisatie relevant blijft, voor medewerkers, stakeholders, nieuwe talenten, klanten én de markt.

Wie wil er werken bij een organisatie waar je geen gelijke of eerlijk kansen krijgt? En wie wil een product of dienst afnemen bij een organisatie die niet-inclusief is? Zonder mensen is er geen organisatie. En zonder diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie staat de continuïteit van de organisatie op het spel.

Durf jij het anders te doen?

Geen werk maken van een inclusieve organisatie betekent dat je als organisatie ruimte geeft aan ongelijkwaardigheid, aannames en onbewuste vooroordelen. Inclusie inzetten als los projectje, of de verantwoordelijkheid leggen bij één afdeling, maakt vaak onvoldoende het verschil en is dus niet genoeg.

Helaas is er geen one-size-fits-all-aanpak of een checklist om te werken aan een inclusieve organisatie. Elke organisatie is anders, niet alleen door de sector waarin de organisatie opereert of de aangeboden producten of diensten, maar juist doordat elke organisatie unieke medewerkers heeft, een eigen cultuur, een eigen werkwijze, eigen processen, en ga zo maar door.

Stappen en activiteiten

Wel zijn er verschillende stappen die genomen kunnen worden, verschillende activiteiten die een organisatie kunnen laten inzien hoe ze diverser, inclusiever en gelijkwaardiger kunnen worden. Na het lezen van De inclusieve organisatie weet je hoe je kan werken naar een inclusieve organisatie en wat de impact van leiderschap, cultuur, communicatie en onbewuste voordelen hierop is.

Over Madhu Mathoera

Madhu Mathoera is expert op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Ze laat zien hoe je diversiteit kan begrijpen, in kan zetten, kan versterken en met elkaar kan verbinden. Een diverse kijk op bedrijfsprocessen leiden tot meer medewerkers- en klanttevredenheid, hogere productiviteit, creativiteit en innovatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden