Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Allianties voor een duurzame toekomst - Naar waardengedreven samenspel tussen organisaties

‘Allianties voor een duurzame toekomst’ belooft een inspiratiebron te zijn voor bestuurders, toezichthouders en verandermanagers die met nieuwe samenwerkingen willen bijdragen aan een positieve en duurzame wereld. Jaap Boonstra vertelt in deze preview kort welke inspiratie je mag verwachten.

Jaap Boonstra | 30 januari 2023 | 2-3 minuten leestijd

Maatschappelijke allianties nemen wereldwijd toe, en dat is maar goed ook. Om in te spelen op wereldwijde uitdagingen in klimaat, gezondheid en welvaartsverdeling zijn organisaties op zoek naar nieuwe manieren van samenwerken. Een waardengedreven alliantie is een samenwerking die wil bijdragen aan een betere samenleving. Daarmee is zo’n alliantie een zeer geschikte vorm om te werken aan economische en maatschappelijke verandering. Zo dragen ze bij aan een duurzame toekomst. Veel maatschappelijke of waardengedreven allianties beginnen klein vanuit een idee van enkele initiatiefnemers. Dikwijls groeien ze uit tot wereldwijde samenwerkingsverbanden die bijdragen aan een betere wereld.

Belangrijke samenwerkingsvormen

Allianties zijn belangrijke samenwerkingsvormen voor de toekomst. Mensen vinden elkaar, delen een droom, visualiseren een missie en visie, en formuleren leidende principes die het handelen richting geven. Door de verscheidenheid aan leden is het opbouwen en evolueren van allianties niet eenvoudig. Dat is af te leiden uit twee casestudies die de vier levensfasen van allianties doorlopen: het formeren, funderen, evolueren en transformeren van allianties. De Global Alliance for Banking on Values is een alliantie van waardengedreven banken die financiering als middel gebruiken om duurzame ontwikkeling te realiseren voor mensen, gemeenschappen en hun omgeving. De Global Alliance in Management Education is een wereldwijde alliantie van universiteiten, bedrijven, sociale partners, studenten en alumni die zich toelegt op het opleiden van toekomstige leiders met een maatschappelijk, sociaal en mondiaal bewustzijn. Het zijn unieke cases die waardevolle lessen opleveren voor mensen die willen bijdragen aan een betere en rechtvaardige wereld en dat in samenwerking met anderen willen doen.

Twaalf paradoxen

Het signaleren van spanningen zijn een voorwaarde voor succesvolle samenwerking in waardengedreven allianties. Twaalf paradoxen helpen om de dynamiek in de levensfasen van allianties te hanteren. Een paradox bestaat uit twee tegenovergestelde perspectieven die elk zinvol en verdedigbaar zijn. De kunst is om je te positioneren in het spanningsveld tussen beide perspectieven en continu te balanceren tussen de twee uitersten. Een fundamentele paradox is de spanning tussen vertrouwen en controle. Zonder vertrouwen komt geen samenwerking tot stand, terwijl controlesystemen helpen om het opgebouwde vertrouwen niet te beschamen. Het onderkennen van paradoxen bij het creëren en ontwikkelen van allianties kan leden in de alliantie helpen bij het omgaan met problemen, spanningen en strategische keuzes.

Veel studenten willen zich inzetten voor een betere wereld. Zij vinden in dit boek inspirerende voorbeelden en handige tips om aan de slag te gaan. Bestuurders, toezichthouders en alliantiemanagers worden uitgenodigd om hun blik te richten op een positieve en duurzame toekomst en een rol te spelen in waardengedreven allianties.

Over Jaap Boonstra

Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatiedynamiek’ aan Esade Business School in Barcelona, hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Rotterdam School of Management, en kerndocent bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Als onafhankelijk adviseur ondersteunt hij organisaties in hun ontwikkeling. Hij schreef meerdere boeken over organisatieverandering, organisatiecultuur en leiderschap.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden