Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Leven met wind mee

De hele dag vliegen in ons hoofd ongewild allerlei negatieve gedachten voorbij. Ze vragen enorm veel aandacht maar het is lastig ze te negeren. Jelle Hermus geeft als ervaringsdeskundige in Leven met wind mee praktische oplossingen en tips voor meer rust en ontspanning.

Jan Boerstra | 21 oktober 2019 | 2-3 minuten leestijd

Wat ons vaak afhoudt van een zorgeloos en gezond leven zijn onze gedachten. Vanaf het moment dat we ’s ochtends de ogen openen dringen de gedachten zich op. Het merendeel daarvan verdwijnt gelukkig weer net zo snel als ze opkwamen. Zo bezien zijn ze volstrekt onschuldig en kunnen we ze zonder problemen negeren. Jammer genoeg is de praktijk anders. Gedurende de dag borrelen de negatieve gedachten over anderen gemakkelijk op en is ons oordeel over onszelf niet altijd even mild. En tussen de bedrijven door bedenken we ook nog eens diverse scenario’s van zaken die mis kunnen gaan en van collega’s die onze plannen dwarsbomen en ons geluk verstoren. Uiteindelijk creëren we zo onze eigen problemen en slapeloze nachten en hebben we meer last van onszelf dan van anderen.

Jelle Hermus herkent dit zelf maar al te goed en heeft bedacht hoe we deze denkduiveltjes uit ons mentale universum kunnen bannen. In zijn alledaagse taalgebruik vergelijkt Jelle Hermus gedachten met scheten en wolken die voorbij drijven. Ze zijn er opeens zonder dat je er opdracht voor hebt gegeven, je ruikt of ziet ze, denkt er soms wat van, maar staat er meestal niet al te lang bij stil.

Niet iedereen zal zich in deze luchtige interpretatie van problematische gedachten herkennen. Het is waarschijnlijk typisch voor Jelle Hermus, die in zijn boek over komt als een blij en opgewekt persoon. Op een soms wat al te cabareteske toon vertelt Hermus over zijn eigen wederwaardigheden en hoe hij problemen aanpakt. Daardoor is het boek weliswaar vlot leesbaar maar bestaat de kans dat de meer serieuze of zwaarmoedige lezer halverwege al is afgehaakt. Bijvoorbeeld als Hermus vertelt dat het leven een pannenkoek is en je dolle pret ervaart als je zijn advies opvolgt. Of dat je je vooral niet te druk moet maken en dingen gewoon moet doen, want dan wordt het vanzelf grappig of leuk.

Maar gelukkig is het niet alleen maar leuk en dolle pret wat de klok slaat. Waar het boek de diepte in gaat heeft Hermus belangwekkende dingen te zeggen over mindfulness, meditatie en leven in het nu.

Want, zegt hij, we creëren ons eigen drama en kiezen er zelf voor hoeveel drama we in ons leven willen hebben. De kunst is dat we de illusie van controle loslaten en stoppen met het geloven van onze gedachten. Wat daarbij helpt is dagelijks een kleine meditatieoefening. Want, in de woorden van Hermus, “meditatie is mooi spul en de kortste route naar een leuker leven”. Door te mediteren, onze gedachten te observeren en niet te oordelen komen  we vrij van eindeloos en nodeloos piekeren en schieten we minder snel in slachtoffergedrag. Hermus kan het mediteren van harte aanbevelen want volgens hem zijn mensen die regelmatig mediteren steevast gelukkiger, kalmer en gezonder dan mensen die niet mediteren.

De kracht van Leven met de wind mee is dat het vlot en toegankelijk is geschreven. De  eenvoud waarin Hermus zijn boodschap verpakt werkt ook door in zijn adviezen. Omdat hij het niet te zwaar maakt kan de lezer met een paar eenvoudige en praktische tips al een positieve verandering in zijn leven aanbrengen.

Over Jan Boerstra

Jan Boerstra is senior organisatieadviseur en projectleider bij de provincie Flevoland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden