Puur uit interesse heb ik 'Wandelcoaching' gepakt om het eens te gaan lezen. Vragen die door mijn hoofd speelden waren: Wat brengt mensen ertoe om wandelcoach te worden? Wie maakt er gebruik van een wandelcoach? en Kun je er van leven?
De auteur Jeroen Hendriksen is een levenslange wandelaar. Het plezier wat hij daaraan beleeft, heeft hem er toegebracht om van zijn hobby zijn werk te maken en gezien het grote aantal wandelmaatjes die in het boek worden aangehaald, met succes.
Het mooie van het wandelcoachen is dat je als coach en coachee beiden fysiek bezig bent en over paden loopt waar je je aandacht bij moet houden. Het voordeel van bijvoorbeeld het naast elkaar lopen is dat je elkaar niet aan hoeft te kijken, terwijl je in een prikkelarme omgeving - zover het je dagelijkse werkzaamheden betreft - je gedachten vrij kunt laten gaan.
Het deed mij sterk denken aan de redenen waarom ouders vroeger laat besloten vaatwassers te kopen, puur omdat de meeste gesprekken - tussen ouders en kinderen - ontstonden bij de afwas, omdat je elkaar dan niet hoeft aan te kijken.
Het is ook niet even zomaar wandelen, je moet de wandeling goed voorbereiden. Dat gaat van de verzorging van de innerlijke mens, tot schrijfblokken, planten- en vogeldetermineerboeken, opdrachten uitvoeren en aan de coachopdracht werken.
Wandelcoachen, al klinkt het als makkelijk geld verdienen tijdens een wandeling, houdt dus duidelijk meer in dan je in eerste instantie zou denken. In het boek worden tal van wijze teksten uit boeken aangehaald, zoals op bladzijde 50: 'Echt luisteren is zwaar werk', zegt de cultuurfilosoof Walter Benjamin, 'Luisteren is ook: horen wat er niet gezegd wordt.' We luisteren, zo zegt Benjamin, met onze geest en ons hart, onze huid en ons binnenste.' Of de bijzondere opmerking vanuit een coachcontact: 'Jezelf willen zijn, valt niet mee, vooral als je ver van jezelf bent komen te staan!'
Het is voor een coach, in een gesprek met zijn coachee, van belang dat hij een goed ontwikkelde antenne heeft om sleutelwoorden die in een gezamenlijk gesprek verborgen zitten op te vangen. Daarnaast dient hij over de professionaliteit te beschikken om te interveniëren en door te vragen zodat hij in staat is het gesprek te verdiepen.
De auteur vat feitelijk op een krachtige wijze wandelcoaching in hoofdstuk 26 samen, namelijk; 'Bij wandelcoaching gaat het niet om het vertellen alleen: verbinding houden en finetunen op de ander zijn ook van belang om de betekenis van het verhaal helder te krijgen.'
Bent u nieuwsgierig naar wat wandelcoaching inhoudt, dan is dit een boek dat u inzicht, mogelijkheden en oefenmateriaal biedt. Het is prettig leesbaar geschreven, hoewel de auteur ervoor moet waken dat het niet te zweverig wordt.
Over Dick Bos
Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.