Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Diepgaande verandering

Prof. Dr. Robert E. Quinn is verbonden aan de Graduate School of business, university of Michigan, Ann Arbor. Hij adviseert als organisatiepsycholoog honderden bedrijven, waaronder enkele Nederlandse multinationals. Hij is tevens bekend als auteur van het Handboek Managementvaardigheden.

Jan van der Heijden | 24 mei 2002 | 2-3 minuten leestijd

'Diepgaande verandering' is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wezenlijke veranderingsprocessen, zowel individuele, persoonlijke verandering, als organisatieverandering, is dit boek een echte aanrader.

Haarscherp beschrijft Quinn in dit boek het dilemma diepgaand te veranderen of langzaam te sterven. De keus niet te veranderen, maar vooral te investeren in het handhaven van de status quo, risicoloos te gaan voor zelfbehoud, veiligheid en overzichtelijkheid, komt in feite neer op het tekenen van je eigen doodvonnis.

Er zijn enkele zeer herkenbare strategieën die leiden tot een langzame dood. De 'rust en salaris'-strategie: je gaat naar je werk om je geld te verdienen, maar je hart ligt er al lang niet meer. Je zin is over en je durft geen grote stap te zetten. 'Wie actief kiest voor rust en salaris voegt zich welbewust bij de legioenen van de wandelende doden'. Of de 'open achterdeur'-strategie: Je zit nog wel op je eigen werkplek, maar innerlijk heb je al ontslag genomen en bij de eerste de beste gelegenheid ben je weg.

Quinn oppert de enige strategie die leidt tot leven: diepgaande verandering. Vertaal de onvrede in actie, verzamel moed en zoek naar wegen om zowel je eigen leven als je werk te vitaliseren. Leg je niet neer bij minder, maar verander op basis van een visie op je eigen toekomst en die van de wereld. Ook organisaties moeten in een zich razendsnel ontwikkelende samenleving diepgaand veranderen. Quinn pleit voor een transformationeel paradigma. Het gaat hierbij om het creëren van een overgang met kenmerken van een revolutie. Organisaties dienen een visie te ontwikkelen gebaseerd op een moreel systeem waarin waarden een centrale rol spelen. Integriteit van gedrag is het leidende principe, gekoppeld aan volledige autonomie om tegen conventies in te durven gaan. Rationaliteit wordt ondergeschikt gemaakt aan actie en de durf te falen. Transformationeel leiderschap is nodig voor een bedrijf om vitaal te blijven en te groeien.

Organisatieverandering is volgens Quinn geen rationeel proces, waarbij er volgens een stappenplan vorm wordt gegeven aan een nieuwe toekomst. Veel meer is het vanuit een idee op weg gaan. Al doende ontwikkelt zich een nieuwe visie en ontstaat er een nieuwe werkelijkheid. 'Diepgaande verandering' is een inspirerend boek. Het helpt om 'groter' te denken en -desnoods-, op het randje van het toelaatbare, met lef te doen wat gedaan moet worden. Het nodigt uit 'wild' te zijn en creatief, in plaats van rationeel en stoffig. Echte verandering is een revolutie die leidt tot een transformatie. Een sprong in het diepe in de hoop dat je blijkt te kunnen zwemmen. Quinn wijst op zeer overtuigende manier de weg en weet dat te larderen met tal van praktijkvoorbeelden. Waarom het in de dagelijkse werkelijkheid zo vaak mislukt komt wat mager uit de verf. Juist een analyse van de redenen waarom mensen en organisaties blijven steken in de status-quo zou dit boek nog krachtiger maken. 'Just do it, but don't be stupid'. Met dit boek in de hand ga je meer durven en dóen! Om die reden het maximaal aantal sterren.

Over Jan van der Heijden
Jan van der Heijden (44) is psychotherapeut en heeft zestien jaar bij een RIAGG gewerkt. Thans werkt hij bij Het Laar, centrum voor werk en persoonlijke ontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden