Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Exit Fantoomtrots

4C Governance en meervoudige waarderealisatie houden barbaren buiten de poort

Paperback Nederlands 2022 9789490463922
10
Voormalig top 10Totaal 53 dagen
Voormalig top 100Totaal 72 dagen
Verkooppositie 3508Hoogste positie: 3
Verwachte levertijd ongeveer 3 werkdagen

Samenvatting

Fantoomtrots is een verschijnsel dat zich kan voordoen kort voor of na een vijandelijke overname van een bedrijf. Een soort trots, een Oranjegevoel, op bedrijven die de laatste decennia van de beurs zijn gehaald, vaak door buitenlandse ‘barbaren en sprinkhanen’. Wie kent nog bedrijven als VendexKBB, Frans Maas, Nedlloyd, USG People, Ten Cate, Corio, Ballast Nedam, Grontmij, Imtech, TNT Express, Nutreco? Enzovoort.

Leen Paape en Leo van de Voort zijn van mening dat bedrijven het over zichzelf afroepen wanneer zij van de beurs worden gehaald. Ze zien luiheid en zelfgenoegzaamheid bij bestuurders en toezichthouders, die ten koste gaan van prestaties, medewerkers, organisatie en maatschappij. Het kan anders; want bestuurders die de ultieme beschermingsconstructie in stelling weten te brengen van het realiseren van een hoge waardering van het aandeel via meervoudige waarderealisatie houden ‘jagers en barbaren’ buiten de deur.

Alleen topresultaten en inspirerend waarde toevoegend bestuurlijk gedrag leiden tot de gewenste autonomie, onafhankelijkheid en bestuurlijke rust. Dit vraagt om een nieuwe, meer activistische governance. Toezichthouders dienen te zorgen voor een strakke blik op die meervoudige waarderealisatie en het benutten van het potentieel van álle bezittingen die in organisaties liggen opgesloten.

De auteurs pleiten voor de instelling van een one-tier board. Het bestuur (de executives) richt zich op de implementatie van de strategie en de winst- en verliesrekening, de kortere termijn dus. Het toezicht (de non-executives) richt zich op de langere termijn en het formuleren van een strategie die de potentie van de bezittingen op de balans optimaal benut.

'Exit Fantoomtrots' is een uitnodiging aan bestuurders en toezichthouders tot diepgaande reflectie. Het bevat een aantal spraakmakende cases uit het Nederlandse bedrijfsleven. Waaronder TomTom, DSM, KPN, Neways, Ajax, Signify, Wereldhave, Philips, ASML, Wolters Kluwer en Auping.

Een must read voor corporate Nederland!
Als bioloog verwijs ik graag naar Darwin: je kan alleen succesvol zijn als je jezelf aanpast aan een veranderende wereld; dat hebben we bij DSM gedaan, ook met betrekking tot onze innovaties. - Feike Sijbesma, voormalig CEO Koninklijke DSM

Activistisch toezichthouden is een niet te stoppen trend. En terecht. - Dorothee van Vredenburch, Executive partner De Brauw Blackstone Westbroek.

De schrijvers pleiten terecht voor een one-tier board; dit om bredere, frequentere en actievere discussies in de boardroom te bewerkstelligen. - Paul Koster, oud-directeur VEB

De Corporate governance Code is een code voor goed bestuur. ‘Goed’ is geen statisch begrip. Onze opvattingen, bijvoorbeeld over wat maatschappelijk wenselijk of aanvaardbaar is, of hoe we het begrip ‘lange termijn waardecreatie’ moeten interpreteren, zijn steeds aan verandering onderhevig. Dit boek helpt ons te reflecteren op hoe ‘goed’ er uit ziet in de wereld van vandaag, en belangrijker, van morgen. - Pauline van der Meer Mohr, Voorzitter Monitoring Commissie Corporate Governance.

Specificaties

ISBN13:9789490463922
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:192
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:8-2-2022
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Exit Fantoomtrots - ‘Bedrijven en bestuurders krijgen ervan langs’
Elly Stroo Cloeck | 30 maart 2022
Vijandige overnames zijn het teken dat besturen van bedrijven lui geworden zijn, te weinig ambitie hebben. Je kunt het beste toezichthouders en bestuurders samenvoegen in een one-tier board. Twee stevige stellingen in de flaptekst van 'Exit Fantoomtrots' van Leen Paape en Leo van der Voort. Dat ging zó in tegen wat ik dacht, dat ik dit boek móést lezen!
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (2)

podcast
Veel bestuurders zijn strategisch lui
Karin de Zwaan 28 april 2022 Je hebt Fantoomtrots als je trots bent op bedrijven die er eigenlijk niet meer zijn. Bedrijven die vaak door private-equitypartijen van de beurs zijn geplukt. Het is de basis van het boek Exit Fantoomtrots. Auteurs Leo van de Voort en Leen Paape vinden dat veel bestuurders strategisch lui zijn waardoor deze partijen te makkelijk hun gang kunnen gaan.
preview
Exit Fantoomtrots - 4C Governance en meervoudige waarderealisatie
Leo van de Voort 7 februari 2022 Leen Paape en Leo van de Voort zijn van mening dat bedrijven het over zichzelf afroepen wanneer zij van de beurs worden gehaald. Daarom schreven ze 'Exit Fantoomtrots'. In hun preview gaan ze dieper in op wat bedrijven kunnen doen om te voorkomen dat ze van de beurs worden gehaald.

Over Leen Paape

Leen Paape is hoogleraar Corporate Governance op Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is hij toezichthouder/commissaris bij het IMF in Washington, Univé Dichtbij, ABP, SNS Reaal Pensioenfonds en Stichting BOOR in Rotterdam. Daarnaast is hij actief in de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants als voorzitter van de Signaleringsraad en de Raad voor de Praktijkopleidingen. Hij is opgeleid aan de Militaire Academie in Breda en afgestudeerd als Registeraccountant. Zijn carrière leidde hem na Defensie achtereenvolgens naar KLM, PwC, Protiviti en Nyenrode, alwaar hij bijna 10 jaar actief was als bestuurder. Hij draagt graag bij aan het oplossen van complexe, maatschappelijk relevante vraagstukken en zet zijn bestuurlijke ervaring en netwerk hiervoor graag in. Zijn kracht ligt in het snel kunnen doorgronden van de context waarbinnen organisaties zich bevinden en het daarmee verkrijgen van zicht op het grotere plaatje zodat de discussie naar een hoger niveau getild kan worden. Het bij elkaar brengen van verschillende inzichten waardoor oplossingen kunnen worden gevonden die anders niet gevonden kunnen worden geeft energie (out of the box denken). Hij zoekt graag vernieuwing en heeft grote interesse in de veranderingen op ons afkomen en de daarmee samenhangende vraagstukken. Als mens werkt hij op basis van wederzijds vertrouwen en zoekt naar hetgeen ons verbindt waarmee voor organisaties/teams/medewerkers de mogelijkheid ontstaat om prestaties te verbeteren en zichzelf verder te kunnen ontwikkelen. Leen schreef vele artikelen en enkele boeken op het terrein van governance, risicomanagement en bedrijfsvoering/interne beheersing.

Andere boeken door Leen Paape

Over Leo van de Voort

Adviseur: strateeg, dwarsdenker, rasoptimist en waarde toevoeger Leo studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde (Nijmegen), Rechten (Utrecht) en Bedrijfskunde (MBA, Rotterdam). Hij is een strateeg met een veelzijdige werkervaring in tal van branches met evenveel professionele rollen. Als topconsultant en CFO in grotere en kleinere beursgenoteerde organisaties kent hij het (strategische) klappen van de zweep. Hij ziet als rasoptimist mogelijkheden en kansen, waar anderen zich concentreren op bedreigingen en onmogelijkheden. Hij blijft daarbij een corporate finance-man in hart en nieren, maar ook iemand met een open blik voor alle andere dimensies die zorgen voor (top-) prestaties. Want als het tussen mensen niet werkt kunnen de cijfers op korte termijn kloppen, maar wordt dit op lange termijn toch altijd zichtbaar in de kasstroom. In 2000 werd hij door het zakenblad Next! uitgeroepen tot een van de vernieuwers van het vaderlandse bedrijfsleven in de jaren ’90 (‘apostel van het aandeelhouderswaarde denken’). Leo is klankbord voor Raden van Toezicht en Bestuurders met een serieus transitieprobleem. Daarnaast is hij een veel gevraagd spreker en publicist. Zo schreef hij veelvuldig voor FD, Elsevier, FEM, Holland Management Review, Tijdschrift voor Corporate Finance en diverse kranten en tijdschriften. Leo is partner bij Fuel for Living Strategies (en Fuel Participations).

Andere boeken door Leo van de Voort

Inhoudsopgave

Voorwoord
Key take-away’s
Prelude


1 'Het verdriet van Nederland'
1.1 Kalme wanhoop
1.2 De teloorgang van 'de Kroonjuwelen én het Oranjegevoel'
1.3 Vijf wetten van waardevernietiging

2 Bestuurders die slecht oppassen moeten écht oppassen
2.1 De valkuil van zachtmoedigheid
2.2 Aanpakken of wegkijken?
2.3 Na mij de zondvloed: de factor 'tijd'
2.4 Daar zijn die barbaren weer… (de uitverkoop van de BV Nederland)
2.5 Oppassen is níet genoeg
2.6 Boven jezelf uitstijgen

3 De wurggreep van tevredenheid
3.1 Verlammen of verlossen
3.2 Voor je het weet heb je een mooie toekomst achter je…
3.3 Kan er een tandje bij?!

4 'Ontsluit de Survivor Bias'
4.1 We kunnen best wat leren van de outperformers
4.2 …we steken uiteindelijk het meest op van de 'underperformers'
4.3 'Governance and silent evidence'

5 Daag de 'assets' uit – permanent
5.1 Vertrouwenwekkende realisatiekracht (focus op 'living assets')
5.2 Vertrouwenwekkende richting portfolio management (Philips)
5.3 Vertrouwenwekkende cash flow and innovation persistency (ASML)
5.4 Vertrouwenwekkende Readiness to switch (and again) (Wolters Kluwer)
5.5 Het 'Stockholmsyndroom' van de aandeelhouderswaarde

6 4C-goverance
6.1 'A Brief History of Governance'
6.2 Governance als ‘hindermacht’
6.3 Van 'shareholder en stakeholder' naar 'interest holders'
6.4 'Rethinking Governance'
6.5 4C-governance: 'Balancing all interests'
Tot slot: 10 aspecten van meervoudige waarderealisatie

7 Het speelveld voor ware leiders
7.1 Managen op de plek der moeite
7.2 Van fantoomtrots naar waarde(n)vastheid
7.3 Dynamiek doorgronden
7.4 Vier 'Silver Bullets'

Epiloog – De cases: Lessons learned

Dankwoord
Overzicht van cases
Begrippenlijst
Literatuurlijst
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Exit Fantoomtrots