Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Boekenlijst

Longlist Managementboek van het Jaar 2023

In 2023 wordt voor de 21ste keer het Managementboek van het Jaar gekozen. Sinds augustus bekijkt en leest de jury de oogst van 2022. Op zoek naar de boeken met inhoud: geen sterke, maar goede verhalen. Geen fabeltjes, geen mythes. Maar een theorie die de praktijk recht doet. Goed verwoord en aantrekkelijk vormgegeven.

Managementboek Redactie | 27 januari 2023

De eerste selectie is door de jury gemaakt in de vorm van de longlist die we hier namens hen presenteren. 48 boeken van 67 auteurs. Ieder maakt kans om Managementboek van het Jaar 2023 te worden. Per boek heeft de jury een kort commentaar geschreven, een aanbeveling waarom dit boek gelezen moet worden.

Harry Hummels, Erik Hilgers

Anders groeien

Zeer fijn vormgegeven, helder opgezet, goed beschreven. Mooie mengeling van uitleg en casuïstiek, persoonlijk en toch onafhankelijk. Dit boek heeft vele, mooie praktijkverhalen over medemenselijk ondernemen.

Thomas Van Ryckeghem, Tim Vandervaeren

Brand design en graphic identity

Eindelijk een boek dat twee disciplines bij elkaar brengt. Het geeft voor beide vakken inzicht en laat zien dat ze elkaar kunnen versterken. Aanrader voor iedere marketeer die regelmatig opdrachten uitzet bij designers en andersom.

Eveline De Ridder

Communiceren als het (nog niet) brandt

Talloze casussen beschrijven de ervaring van deze auteur. Fijn geschreven, praktisch toepasbaar en juist in de pre-brand-fase ontzettend waardevol.

Renata Verloop, Aart Paardekooper

Communiceren met focus - voor meer maatschappelijke impact

Communicatieafdelingen belanden bijna altijd in een uitvoerende rol, zodat ze hun strategisch meerwaarde niet kunnen inzetten. Dit boek beschrijft hoe dat wel kan lukken. Nuttig en to the point geschreven.

Jan Plevier, Frank Emmelot

Conflictvaardig op het werk

Aanrader voor iedereen die verantwoordelijk is voor veel personeel. Lekker compact worden alle facetten van arbeidsconflicten en mediation benoemd. Praktisch en helder.

Ties Joosten

De blauwe fabel

Een fantastisch geschreven boek dat oprecht impact maakt. Het toont managers exact wat de gevaren van (valse) macht en complexe structuren zijn. Zeer goed onderzocht, leest als een jongensboek.

Judith Manshanden

De Corporate Yogi

Eeuwenoude yogafilosofie vertaald naar de werkvloer van nu. Direct toepasbaar om te reflecteren op zowel je eigen handelen als op de werkwijze van de organisatie.

Marie-José Gilsing

De menselijke maat

Hoe de menselijke maat langzaam uit onze organisaties is verdreven. In eerste instantie gericht op advocatuur, maar prima toepasbaar voor andere beroepsgroepen.

Walter Zwaard

De risico professional

Een behoorlijk compleet boek over de risicoprofessional. De auteur laat zien dat in veel beroepen je jezelf ook als risicoprofessional kan zien. Van beleggingsadviseur tot makelaar tot arts etc.

Renée Broekmeulen

De speechschrijver

Iedere leider en manager moet op een zeker moment speechen. Dit boek weet als geen ander, concreet en overzichtelijk een zeer goede aanpak te schrijven om tot een goede speech te komen. Taalkundig scherp en direct toepasbaar.

Naomi Ellemers, Dick de Gilder

De voorbeeldige organisatie

Schitterend thema op het snijvlak van organisatiekunde en ethiek. Zeer actueel, op het verlies van vertrouwen in (de aansturing van) organisaties en overheid.

Arnoud Klerkx

Digitalisering en IT voor commissarissen en toezichthouders

Broodnodig boek voor commissarissen en toezichthouders over hoe om te gaan met IT. Welke vragen moet ik stellen vanuit mijn rol? Toegankelijk en ook prima om een beetje kijk te krijgen welke rol IT in organisaties kan innemen.

Frank Vogt

DNA van leiderschap

Inspirerend en mooi vormgegeven boek vol portretten van eigenzinnige leiders. DNA in de vorm van expeditie, gids, vertrouwen, context en zelfbewustzijn. Het boek prikkelt, het houdt een spiegel voor om naar jezelf te kijken.

Rachid Et-Taïbi

Durf inclusief te ondernemen

Broodnodig en actueel boek, zeker nu er tekorten zijn op de arbeidsmarkt. Meerwaarde is nog steeds de boodschap en dat diversiteit en inclusiviteit ingebed moet zijn in de hele organisatie en geen HR-speeltje is.

Joyce Croonen, Liza Luesink

Duwtje in de juiste richting

Schitterend mooi boek! Praktische voorbeelden en het nudging-concept is heel toepasbaar gemaakt, raakt zowel de 'harde' als 'zachte' thema's van verandering.

Paul ter Heyne

Genoeg van reclame

Eindelijk een boek over de achterkant van marketing. Een eyeopener voor de niet marketeer hoe list en bedrog leidt tot overproductie en verspilling.

Patrick Kooij

Handboek Managementmodellen

Eindelijk een compleet boek met 75 managementmodellen met duidelijke uitleg. Zeer handzaam en duidelijk en toepasbaar. De compleetheid ervan is indrukwekkend.

Jeroen van Gool

Handboek voor de wethouder

Praktisch handboek voor wethouders, maar zeker ook nuttig voor ambtenaren en anderen die in een politiek-bestuurlijke omgeving werken. Brengt het hele speelveld in kaart. Heel veelzijdig, veel invalshoeken, veel ervaringen.

Susan Smulders, Marianne Sturman

Hybride wérkt

Een compleet boek over hybride werken, dat inzicht en overzicht verschaft over mogelijkheden. Veel aandacht is voor de onderlinge 'verbinding' en de prominente rol van een manager daarin. Want die moet zich ook anders gaan gedragen dan voor Corona. Mooi, actueel, compleet en goed verzorgd.

Marcel van der Ven

Innovatiekracht

Duidelijk onderscheid tussen de thema's creativiteit en innovatie en de wijze waarop je innovatie kunt bevorderen. Leerzame voorbeelden uit de praktijk.

Filip Muyllaert

Inspirerend spreken als leider

Voor elke leider en lezer met sprekersambitie een zeer nuttig boek. Hoe je vanuit inspiratie echt het verschil kunt maken, een beweging in gang kunt zetten. Voor iedereen die aan de slag wil met storytelling en impact maken.

Charlotte Extercatte, Joep Boerboom

Klimaatwerkers

Inspirerende verhalen over verduurzaming in organisaties. Met een interessant model om tot concrete acties te komen, direct toe te passen in organisaties.

Henk Folkerts, Huub Torremans

Krachtige clusters

Lees- en doeboek over een programmatische aanpak om clusters (regionale samenwerkingen) (door) te ontwikkelen. Wat zijn clusters, vele praktijkvoorbeelden, wat kunnen we ermee, wat lossen ze op. Mooie analogie met de natuur (foto's, uitspraken).

Marcel de Jong, Mark de Koning

Krankzinnig kantoorkompas

Hilarisch. Gewoon als tussendoortje. Als dit ergens op een koffietafel zou liggen vlak voor een bespreking, zou men de lezer hardop horen lachen. Hartstikke leuk en bevrijdend.

Egbert Edelbroek

LEF kun je leren

Prikkelend concept om de comfortzone te vergroten in plaats van het aloude 'uit je comfortzone stappen.' Nodigt uit tot reflectie en direct handelen.

Tjeerd den Boer, Niels van Rees

Leiderschap met Smaak

Origineel en prachtig gemaakt boek met inzicht in het runnen van een toprestaurant en lessen voor alle andere managers en ondernemers. Over breken met normen, creativiteit, samenwerken met totaal verschillende typen mensen, en nog veel meer.

Elizabeth Ebbink

Ligt het aan je stem?

Hoe draagt je stem bij aan je professionele effectiviteit? Dit boek leert je hoe je je stem op een effectieve manier kunt gebruiken. Met interessante werkgerelateerde voorbeelden en veel links naar voorbeelden.

Edwin Zasada

Momentum

Een denk-boek met als rode draad militaire strategieën en ervaringen die toepasbaar zijn voor alle organisaties. Een mooie bundeling van anekdotes, feiten en meningen.

Paul Takken

Natuurlijk agile

Natuurlijk Agile is een beknopt, vlot lezend en inspirerend boek. Natuurlijk agile gebaseerd op principes evolutie, ritme, diversiteit en sensitiviteit als antwoord op vele mislukte agile transformaties.

Petra Kuipers

Navigeren in de mist

Met niet-weten als uitgangspunt biedt dit boek een herwaardering van de rechter hersenhelft. Inzicht in historie, ontwikkeling van ons denken, met praktische oefeningen.

Glenn van der Burg

Podcasten voor communicatieprofessionals

Een compacte pocket die waardevol, concreet en kloppend is voor wie podcasts overweegt te gaan maken. De auteur toont inhoudelijke kennis en ervaring, en geeft vooral een blik in kwalitatief hoogwaardige audio producties voor bedrijven.

Stefaan Vandist

Pretopia

Prachtig boek met optimistische verhalen over initiatieven en realistische toekomstscenario's voor een betere wereld. Heel inspirerend.

Gonny Vink, Bas Krikke

Samen werken op afstand

Hybride werken vraagt om zoveel meer dan alleen afspraken over kantoortijden. Het gaat om een nieuwe strategie binnen de hele organisatie. Word wakkergeschud door dit boek en laat je verrassen over hoe je collega's mee krijgt in deze verandering.

Boudewijn Bugter

Social Service Design

Een compleet denk- en doeboek voor professionals in de publieke sector die zich bezighouden met complexe vraagstukken in een complexe wereld. Het boek schuwt ingewikkeldheden niet en blijft goed leesbaar.

Karen Sikkema, Michiel van Eunen

Spelen werkt

Een prachtig werk voor HR professionals, over ontwikkeling, didactiek en spelend leren. Fijn geschreven met praktische handvatten en oefeningen. De energie straalt van de pagina's.

Hans van der Loo, Patrick Davidson

Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken

Binnen een organisatie werk je vaak in meerdere teams tegelijk. Pop-up teams verdienen hun eigen samenwerkingsformule en hun eigen succes. Vol praktische werkvormen die je direct kunt inzetten.

Eric van Heck

Technologie en Tulpen

Verrassend en inspirerend boek dat over veel meer gaat dan tulpen. Vraaggestuurde productie staat centraal. De bloemensector vormt de inspiratiebron voor vele andere sectoren.

Mignon van Halderen, Brandon Martens

Thought leadership

Boek zet aan tot een paradigmashift: kijken en leiden door de bril van maatschappelijke transformaties. Complexe vraagstukken in co-creatie met kunstenaars, storytellers en andere creatieve beroepsgroepen die waarde toevoegen. Rake voorbeelden uit verschillende domeinen.

Jan-Joost Kroon

Van capo tot ceo

Leiderschap vanuit de praktijk en realiteit onderzocht, met de spanning van Sopranos. Originele invalshoek, luchtig maar goed onderzocht, mooi vormgegeven, écht even wat anders.

Marilijn Boumeester

Van hoofdkantoor naar hartszaak

Hoe bedrijven hun waarden uitdragen, zowel intern als extern, doet ertoe. Dit boek zit vol inspirerende voorbeelden van bedrijven die het potentieel van hun waarden weten in te zetten. Met praktische handvatten om direct aan de slag te gaan.

Frank Peters

Van winst naar waarde

Actueel thema over vertrouwen en integriteit en de rol van publieke opinie daarin. Organisaties die alleen winst maken zonder oog te hebben voor maatschappelijke thema's zijn niet meer van deze tijd en dit boek is daar een overtuigend pleidooi voor.

Saskia Tjepkema, Joeri Kabalt, Martijn van Ooijen,

Verhalen veranderen

Verdieping van storytelling als veranderinstrument, met een nieuwe kijk op verandering en het betrekken van stakeholders. Zeer goed onderbouwd en praktisch, met interessante, theatrale oefeningen.

Luc de Beer

Verzet de Bakens

Overheidsfalen fijn beschreven, met praktische oplossingen en scherpe analyses. Deze auteur beschikt over zeer veel ervaring en weet dit op hele fijne wijze te delen met de lezer.

Bas van Kesteren

Wat gebeurt hier nu eigenlijk?

Over de invloed van groepsdynamiek en - gedrag in organisaties. Superhandzaam, verveelt geen seconde. Over groepsregels die remmend en stimulerend werken en hoe je ze expliciet maakt. Voor managers die met groepsdynamiek willen leren hanteren, inclusief werkvormen.

Joachim De Vos

Why innovation fails

Actueel, impactvol, compleet en holistisch. Scenarioplanning op basis van mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Mooi vormgegeven, zet aan tot het nadenken over de toekomst.

Michael Humblet

Why now?

Goede uitleg van het sales proces en hoe je presenteert als verkoper. Mooi basisboek voor degene die het verkoopvak willen instappen.

Karen Dendas

YOLOpreneur

Praktisch boek voor ondernemers die een stap verder willen, opschalen en meer ruimte en vrije tijd buiten hun bedrijf willen creëren. Hoe maak je jezelf overbodig?

Bart Groothuis

Ziek van je baas

Als manager lees je in geromantiseerde situaties en archetypen heel leuk terug wat er mis kan gaan. Met 34 typetjes met een eigen casus. Herkenbaar en relevant.

Verder verloop

Op 7 maart volgt de shortlist van vijf boeken en op 20 april wordt de winnaar door juryvoorzitter Liesbeth Tettero bekend gemaakt tijdens het Managementboekengala. Naast Liesbeth zijn de juryleden: Henny Portman, Elmas Duduk, Arvid Buit, Jasmijn Mioch en Eric van Arendonk.

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

2
0

Deel dit artikelOok een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

2
0

Deel dit artikelOok een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden