De Human Resource Manager krijgt een nieuwe rol, meldt het Adecco Institute. Op de ‘global market’ zal zijn taak voortaan bestaan uit het opsporen, het ontwikkelen en het vasthouden van talent. Als je dat leest, vraag je je onwillekeurig toch af wat die HR-managers volgens Adecco in de tussentijd hebben gedaan. Het onderzoeksinstituut zelf rept in antwoord op deze vraag van het ‘traditioneel vervullen van vacatures’. Toch is de uitkomst van het onderzoek, gebaseerd op interviews met niet minder dan 5000 HR-managers wereldwijd, niet oninteressant. Adecco signaleert drie trends die ervoor zorgen dat de vraag naar Toptalent toeneemt: mondialisering, demografische ontwikkelingen en het gebrek aan vaardigheden.
In de ontwikkelde landen zorgt de mondialisering voor een toenemende vraag naar hooggekwalificeerd personeel. Zoals Thomas Friedman in zijn boek De aarde is plat 3.0 al liet zien, kan het outsourcen van relatief eenvoudig werk gunstig zijn voor de economie. Werknemers moeten dan wel in staat zijn om op een hoger kennisniveau te concurreren met andere werknemers, vaak aan de andere kant van de wereld. Een tweede probleem is het dalend geboortecijfers van de laatste decennia. Volgens Adecco – en dat is een interessante observatie – zijn oudere, hooggeschoolde werknemers op dit moment het snelst groeiende deel van de beroepsbevolking. Ergens in de komende tien jaar zal de meerderheid van de beroepsbevolking in Europa voor het eerst veertig jaar of ouder zijn. En in Amerika zal het aantal werknemers van 55 jaar of ouder gedurende de komende acht jaar toenemen met 47 procent, ruim vijf keer zo veel als de gehele beroepsbevolking. De aanwas van hooggeschoold personeel kan geen pas houden met deze ontwikkelingen.
Deze ontwikkelingen zijn voor Adecco reden om vast te stellen dat de strijd om talent een doorslaggevende factor wordt bij het succes van bedrijven. Was het in het verleden voldoende om de concurrentie te slim af te zijn in het binnenhalen van klanten, nu gaat het in toenemende mate om het binnenhalen van mensen. En daar komen de HR-managers om de hoek kijken. Donna Murphy, directeur van het Adecco Institute, zegt dat HR-managers af moeten van de ‘just-in-time-cultuur’ bij het vervullen van vacatures. Zij moeten zich toeleggen op een langetermijnplanning van de behoeften van hun bedrijven op het gebied van vaardigheden. Op dit moment kijken ze nauwelijks langer vooruit dan een jaar en dat begint zich in toenemende mate te wreken. Ook weten ze vaak niet welke kennis in huis is. En dat is gevaarlijk, want kennis is de motor achter innovatie en productiviteit.
HR-managers die zich willen verdiepen in de criteria van 'toptalent', zouden het boek Toptalent van Ralf Knegtmans moeten lezen. In zijn boek heeft Knegtmans geprobeerd universele criteria te benoemen voor toptalent, op basis van tientallen interviews die hij heeft afgenomen met zakenlieden en andere grootheden als Peter Bakker, Ad Scheepbouwer, Karel Vuursteen, Ben Verwaayen, Foppe de Haan, Georgette Schlick en Tony DeNunzio, maar ook met minder bekende namen die uitblinken in hun vakgebied.
Over Hans van der Klis
Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.